Farfar minns gamla Esbo centrum
Esbo centrum 1938. I förgrunden Morby sjukhus och till höger Lindholms sågs brädgård. Esbo hembygdsförening. |
Karl Erik Segersven fortsätter sina hågkomster med det gamla Esbo centrum på 1910- och 1920-talen, det vill säga under hans barndoms- och ungdomstid. Han var född år 1910.
1920-talets Esbo
"Här fanns också i gamla Esbo centrum alldeles invid stationen en Andelshandel som var inrymd i ett hus som hade varit Esbo första Apotek men flyttade till Grankulla i början av 1900-talet. Det torde ha varit på 1920-talet som Varuboden och Andelshandeln förenades och i början på 1930-talet, 1933 byggdes det om till ett modernare hus av tegel i två våningar med personalbostäder i övervåningen och invid byggdes ett lagermagasin tidigare. Denna affär handlade med allt som man behövde på landet på den tiden. I början på 1970-talet övergick parcellen och huset i Esbo stads ägo och Varuboden fick stora moderna utrymmen i det första stora kanslihusets bottenvåning, men såldes till postverket 1982 på vintern."
Varubodens hus 1968. Esbo stadsmuseums samlingar. |
Det första apoteket i Esbo fungerade som filial till Kyrkslätt apotek, och hade inrättats år 1905. Sedermera, år 1913, anhöll fullmäktige i Esbo om att få grunda ett nytt eget apotek i Esbo, anhållan bifölls av Statsrådet men genom röstning bland kommunbefolkningen kom det apoteket år 1914 att förläggas till Grankulla. I samma veva indrogs apoteksfilialen från Kyrkslätt, uppenbarligen eftersom det nu fanns ett eget apotek i kommunen (Grankulla lydde under Esbo fram till 1920).
Erikssonska butiken
"Erikssonska butiken och ett litet bageri i samma hus, som troligen bakade så mycket som butiken sålde bröd, vidare sålde butiken allt i matväg nästan. Butiken och bageriet sköttes av fru Maria Eriksson för mannen var slaktare och köpte slaktdjur av bönderna i socknen. Parcellen där butiken och bageriet var fanns dessutom ett ganska stort uthus som inrymde stall, ladugård, svinhus samt slaktlider, vidare var där ett magasin som i huvudsak lagrades varor för butiken. Sedan var där på det västra hörnet av parcellen ett litet glasbruk som tillverkade bläckhorn och kanske andra små flaskor. I det gamla butikshuset var det en tid inrymt ett cafe som var bra på den tiden i synnerhet på vintern när det kördes stock med hästar till Lindholms såg så fick körkarlarna gå in på kaffe och hästarna en tapp hö och en stunds vila. Lindholms såg arbetade intensivt, den gick ibland i 3 turer, alltså dygnet runt eller 2 turer då det inte var så bråttom. Vid skiftesbytet var det fullsatt på cafet i Erikssons. parcellen var på arrendemark från kyrkan, först senare löste Erikssons in jorden. Den gamla butiken brann ned till grunden någon gång under fortsättningskriget. Uthusen revs ned, bara magasinet blev kvar. Det räckte inte länge förrän den nya butiken blev färdig men utan bageri och cafe och en modernare stil. Vidare tillverkade Maria Eriksson lemonad, riktigt med någotslags tillsats av kolsyra ännu på 1930-talets början."
Glasbruket i Morby som omnämns här grundades år 1912 som flaskfabriken Esbo Glasbruks Ab, ändrades 1917 till Suomen Lasitehdas Oy - Finska Glasbruks Ab och ombildades 1920 till en fönsterglasfabrik. Fabriken brann år 1922 och ägaren byggde nytt i Lahtis i stället. Morby glasbruk försvann nästan spårlöst, enligt Karl Erik var det enda som fanns kvar i senare tider grunden till fabriksskorstenen. Tomten köptes av Lotta Svärd-organisationen, och några år senare uppfördes där ett skyddskårshus.
Weckströmska butiken
"Vidare var här i gamla centrum på 1920-talet en annan butik. Det var Weckströmska butiken som kanske hade lite större urval av varor, utom matvaror var där seldon, rep, sågar, hamrar, yxar, spik och nubbar, ja till och med kalk, cement, tegel, sotluckor och spjäll. Alfons Weckström var en vaken man, han visste vad landsortsbefolkningen behövde utöver sin dagliga mat. Weckström var agronom till graden och hade ett litet jordbruk, 6-7 ha egen jord, sedan arrenderade han från kyrkan små ängar på några hektar. Vidare hade Weckström en ganska stor svingård som var ganska ovanligt på den tiden med 15-16 st modersuggor som producerade grisar åt ortsborna, dessutom var där gödsvin mellan 10-20 beroende på huru mycket grisar blev över för eget uppfödande. När annonsen var i tidningen stod det med stora ord Glada grisar till salu som är så långa de nästan skulle behöva tre par ben. För jordbruket fanns 2-3 hästar 5-6 kor 2 ungdjur och 50-60 höns. Jordbruket var förstklassigt, ett föredöme för hela trakten. Fru Karin Mattsson hade hyrt i ena ändan av butikshuset utrymme för cafe och hade en tid till och med barberare i ett hörn av cafet. Det var en tid en viss konkurrens mellan cafeerna. Alfons Weckström var energisk, han hade i sin stora villa Breidablick något slags pensionat som fru Molin skötte med heder. Dessutom hade de gästgiverirörelse som var på mode den tiden då det ej fanns bilar och bussar att använda, det kunde ibland vara så mycket folk som behövde skjuts att inte egna hästarna hann till, då hyrde han hästar av grannarna med kusk och allt, från Kirsti och de andra gårdarna med."
Esbo centrum på 1960-talet, sett från norr. Ungefär där brädstaplarna från Lindholms såg står ligger nu köpcentret Entresse. Esbo stadsmuseums samlingar. |
Området kring järnvägsstationen år 1972. Varubodens hus blir mellan stationsbyggnaden och Esbo stadshus, här alldeles nybyggt. Esbo stadsmuseums samlingar. |